FUNDAŢIA CULTURALĂ META


Fundația Culturală META activează în domeniul artelor vizuale din România începând cu anul 1995, fiind una dintre primele organizații private românești de pe scena artistică locală contemporană. Debutând cu interesul pentru obiectul artistic tridimensional, Fundația este deschisă astăzi spre zonele alternative ale artei contemporane și orientările experimentale recente, propunându-și inițierea și realizarea unui dialog inter/trans/multi/pluridisciplinar în spațiile culturale neconvenționale.

Fundația își propune să promoveze arta contemporană românească, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, să stabilească rețele regionale și europene de cooperare în domeniul cultural, care să conducă la o mai bună reprezentare a artei românești contemporane, să deschidă mediile culturale românești către schimbările care au loc pe scena artistică actuală, să ofere tinerilor artiști posibilitatea de a se exprima și a-și prezenta creațiile în fața publicului, să promoveze valorile culturale naționale pe plan local, regional și internațional.

În decursul celor 20 de ani de activitate culturală, Fundația Culturală META a organizat numeroase expoziții de artă contemporană românească, simpozioane de sculptură, simpozioane interdisciplinare, workshopuri care au reunit artiști, curatori, critici și istorici de artă, manageri, matematicieni, literați, antropologi, biologi din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Polonia, Croația, Estonia, Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Danemarca, Grecia, Israel, Australia, Singapore, China, SUA ș.a. De asemenea, prin intermediul Editurii Meta, Fundația a întreprins și o activitate publicistică diversă (albume, traduceri, Caietele META, Dicționarul „Un secol de sculptură românească. A - D”, volumul I, 2001), iar recent (octombrie 2013, respectiv noiembrie 2014) a lansat prima enciclopedie on-line bilingvă de sculptură românească „Un secol de sculptură românească. A - Z”, variantă extinsă a ediției tipărite, disponibilă la adresa www.sculpture.ro. În toamna anului 2016, Editura META a lansat cele două volume ale Catalogului Metarealia/2META, cuprinzând activitatea artistică de aproape 20 de ani a grupului artistic 2META.

În 2015, Fundația Culturală META a inițiat proiectul „Un secol de arhitectură românească - enciclopedie on-line”, proiect organizat și implementat cu sprijinul financiar al AFCN, OAR și ARCUB – www.e-architecture.ro), până în prezent finalizând primele două ediții ale acestui dicționar (2015 - ediția I, 1890-1918; 2016 - ediția II, 1918-1944). În prezent, Fundația Culturală META are în pregătire cea de-a treia ediție, dedicată arhitecturii postbelice, 1944-1989.

În domeniul cinematografic, Fundația Culturală META desfășoară de doi ani proiectul „Rezidență internațională de creație audiovizuală” (Slon, România, ediția I/2015, ediția a II-a/2016), implementat cu sprijinul financiar al AFCN, ICR și al Organizației Internaționale a Francofoniei. În această toamnă, în co-producție cu cu Yse Production (Franța), va fi lansat scurt-metrajul experimental „O seară în atelierul părinților mei”, scenariu și regie de Eva Pervolovici.


Noutăţi


2023-08-03MagiC Carpets 2023, a șasea ediție a rezidenței artistice audiovizuale găzduite de Fundația Culturală META la Slon
 
În perioada 10 august – 7 septembrie 2023, Fundația Culturală META organizează și găzduiește cea de-a șasea ediție a rezidenței artistice din cadrul platformei internaționale MagiC Carpets. Într-o ambianță naturală pitorească, satul Slon (în apropiere de Vălenii de Munte) va deveni reședința creativă a artiștilor selectați de curatorul Raluca Elena Doroftei pentru a explora resursele comunității rurale și a exprima, prin mijloacele artistice contemporane, fragmente din realitatea și valorile puțin cunoscute ale zonei.

Tema rezidenței din acest an va aduce în centrul atenției tehnicile multimedia (audio-video) și modul în care tehnologia și instrumentele ei impactează realitatea rurală, desprinsă parcă dintr-o altă epocă. Artiștii vor interacționa cu locuitorii din Slon și cu împrejurimile satului și își vor transpune viziunile în materiale video (scurt sau mediu metraj).

Sediul rezidenței este în sine o creație artistică, realizată de sculptorul român Romelo Pervolovici și devenit din 2015 locul inedit de inspirație. Rezidența din România organizată de Fundația META oferă cadrul unei experiențe complete, chiar în mijlocul comunității și al vieții specifice. Un mix de eclectism și viziune, această inițiativă aduce o nouă viață unor locuri subestimate și totodată încurajează schimburile interculturale, unind artiștii și publicul comun într-un demers al creativității și cunoașterii.

Proiectul MagiC Carpets a demonstrat deja potențialul artei de a educa, de a conecta și transforma societatea, prin infuzia acestor spații cu o serie de practici artistice, incluzând arte vizuale, sculptură, performance, muzică și tehnologii multimedia. Artiștii își pot explora creativitatea fără limitări, integrând mijloacele digitale contemporane în formele artistice tradiționale.

Artiștii selectați pentru rezidența din acest an își focalizează creația pe expresiile multimedia, cu precădere video și acustice: grupul La Nouvelle Panique (Franța) format din Gaspard Hoël și Jonathan Poulet (muzicieni), Ștefania Becheanu (artist român stabilit la Paris) și Andrei Predescu (România).

La Nouvelle Panique este un grup artistic compus din Gaspard Hoël (muzician și videograf) și Jonathan Poulet (muzician și artist de sunet), care realizează proiecte multidisciplinare, trecând prin performance art, muzică, video și instalație. În 2017 au format grupul de rock experimental Bonjour Joseph, cu care au lansat un album la casa de discuri pariziană La Souterraine. În 2019, inspirați de abordările mai puțin explorate, au experimentat cu originalitate noi forme creative, de divertisment și umor muzical. Astfel au creat La Nouvelle Panique și au produs Le Grand Spectacle, susținut de programul Pulse și TUNantes. Abordarea lor a fost apoi nuanțată de universul ludic inspirat de personajul Peter Pan, de umorul lui Monty Python și de libertatea scenică a circului contemporan. În 2021 au produs o serie de performance-uri pentru TUNantes, experimentând jocul cu marionete și extinzându-și cercetările asupra muzicii ca element scenic principal. În 2023 au realizat un film cu o fanfară fabuloasă formată din șase sute de tineri din nordul Franței. Pregătesc o nouă creație teatrală în coproducție cu TUNantes pentru începutul anului 2024.

Ștefania Becheanu (n. 1987) este artist sonor și performer interdisciplinar. Bazându-se pe o abordare multiplă a sunetului, a artei vizuale și a corpului, lucrările sale multimedia se află la intersecția dintre muzica experimentală, improvizată, field recording și artele vizuale. De asemenea, integrează mișcarea și dansul contemporan în instalațiile sale sonore. În varietatea expresiilor sale creative regăsim spectacole solo pe o scenă live (Une écoute intime, creat la Arsenal / Cité musicale-Metz; Fragile), instalații vizuale și sonore într-un muzeu (Kantaje, de la langue aux oreilles, expusă la Sorbonne Nouvelle și la Veneția) sau reflecții fizice în contact cu natura (La danse de l'arbre cu Mathilde Vrignaud). Alteori este vorba despre o carte (Silence-décomposition cu Pierre-Luc Landry, publicată la editura Nota Bene), improvizație muzicală (Noi Trei), producții artistice (festivalurile Constellations, Paris și Fey'stival 57 în Féy) sau ateliere de creație sonoră în școli și centre sociale. Prin diversitatea creațiilor sale, Ștefania Becheanu își propune să spargă barierele dintre forme și genuri, să apere emanciparea prin artă și să exploreze noțiunea de ascultare activă și empatică, pentru a exprima emoția și vibrația.

Andrei Predescu (n. 1998) este artist vizual și absolvent al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Arte București. Practica sa se axează pe instalații mixed media și explorează conceptele dezvoltate în cadrul mișcării artei post digitale. Educat într-un mediu social marcat de scepticism față de resursele digitale sau de lipsa accesului la internet, Andrei urmărește confluența dintre tehnologie, experiența umană și identitatea culturală. Structuri imprimate 3D sau tăiate cu laser („Droplets” - 2022, „Flux Horizon” - 2022), modele realizate la comandă sau obiecte ready-made modificate, instalații și lucrări video au fost expuse în cadrul unor expoziții de grup importante (Where is she?, Alert Studio, București; Post-Nothinglkinema icon: In Good Company, Muzeul de Artă din Arad; lnteracțiuni posibile, Muzeul Național de Artă Contemporană al României).

Platforma MagiC Carpets este co-finanțată de programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Aceasta reunește 21 de organizații culturale europene, coordonate de Kaunas Biennial, ce oferă artiștilor emergenți oportunitatea de a explora zone mai puțin cunoscute și de a crea, împreună cu comunitățile locale, noi opere care să valorifice particularitățile și tradițiile regionale. Scopul este de a face cunoscute aspecte culturale nevalorizate de societatea modernă, facilitând astfel accesul, implicarea și dialogul intercultural.

Despre rezidența de la Slon din cadrul proiectului european MagiC Carpets puteți afla mai multe informații de pe site-ul Fundației Culturale META: https://www.metacult.ro/metacult/magiccarpets si de pe site-ul plaformei https://magiccarpets.eu.

Impuls Leasing Romania este sponsor al rezidenței organizate de Fundația Culturală META în România.

Proiectul MagiC Carpets continuă în perioada 2022 - 2025 și în prezent reunește organizații culturale europene numărând 15 membri activi și 2 parteneri. Coordonată de Kaunas Biennial (Kaunas / Lituania), platforma include: Diyalog Derneği (Istanbul / Turcia), Folkestone Fringe (Folkestone / Marea Britanie), Ideias Emergentes - Produção Cultural, CRL (Porto (Guimarães) / Portugalia), Jam Factory Art Centre (Lviv / Ucraina), LAB 852 d.o.o. (Zagreb / ​​Croația), Latitudo Art Projects (Roma / Italia), Fundația Culturală META (București (Slon) / România), New Theatre Institute of Latvia (Riga / Letonia), Novo Kulturno Naselje (Novi Sad / Serbia), Openspace.Innsbruck (Innsbruck / Austria), Tbilisi Photo Festival (Tbilisi / Georgia), Trempo (Nantes / Franța), Wroclaw Institute of Culture (Wroclaw / Polonia), Tartu 2024 (Tartu / Estonia), OPENART (Örebro / Suedia), Unfinished Art Space (Gzira / Malta).


2023-07-15


COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul M2M va găzdui în Sala Atelier expoziția de artă contemporană a tinerei artiste Ioana Aron (n. 1994), intitulată A House, a Home începând de sâmbata, 15 iulie, ora 13:00, când va avea loc vernisajul.
 
Expoziția repune în discuție conceptele legate de casă, cămin, atelier de artist, muzeu, privite ca un loc determinat, dar și ca un spațiu identitar, ca o amprentă personală.
 
Curatorul acestei expoziții, Călina Coman (n. 1998), pune accentul pe cămin (acasă) ”acest spațiu sigur, introspectiv, în care sunt devoalate bucăți din propria intimitate”.
 
În egală măsură se reia tema atelierului de artist, loc în care ia naștere opera de artă, un habitat ”intim, pur personal”. Reproduse în diverse contexte – muzee, galerii de artă – atelierele de artist ”capătă o existență și o semnificație aparte...interacționând cu cei ce pășesc în interiorul lor și influențând percepția și interpretarea operei” (Călina Coman).
 
A House, a Home ”propune o serie de instalații in situ care includ pictură, obiect, schițe și notații personale, în maniera caracteristică aglutinării de obiecte din imediata apropiere” – notează curatoarea expoziției.
 
În paralel, în sălile Muzeului M2M va putea fi vizitată și expoziția Grupului 2META (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici) intitulată Autoportret în doi, expoziție ce dezvoltă o viziune cvasi-unitară a două identități complementare: membrii grupului 2META.
 
Teme precum Dublul, Oglinda, Gemenii, Identitatea, Simetria, se regăsesc în acest Autoportret.
 
Pictură, sculptură, video vorbesc despre un univers de imagini complementar-simetrice pornind de la celebrul ”Je est un autre” (Rimbaud) – ”Eu este celălalt”.
 
Accesul la muzeu va fi gratuit în ambele spații – Sala Atelier și Sala Principală. Expozițiile vor fi deschise de marți până duminică, între orele 11-18. Vernisajul expoziției ”A House, a Home” va avea loc sâmbătă, 15 iulie, ora 13:00.
Muzeul M2M este situat în Slon, Județul Prahova. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul Muzeului - https://www.metacult.ro/m2m/
 
Proiect organizat de: Fundația Culturală META, partener: Muzeul Național de Artă Contemporană, sponsor: Impuls Leasing România, partener media: Modernism.ro
 


2022-09-14


M2M/ Muzeul 2 META deschidere

Inaugurarea unui nou spațiu de expunere la poalele munților, la marginea pădurii
 
Expoziția ”Snapshot contemporan / Timeline tradițional - Arta este întotdeauna în altă parteva avea vernisajul pe 17 septembrie, ora 14:00 și va reuni nume reprezentative din cultura vizuală contemporană:
Vioara Bara, Radu Comșa, Călin Dan, Teodor Graur, Stela Lie, Petru Lucaci, Sorin Neamțu, Marilena Preda Sânc, Carmen Rasovszky, Gheorghe Rasovszky, Roxana Trestioreanu, Adrian Uncrut, Dan Vezentan, Simona Vilău, 2 META.

Proiectul dezvoltă tema avangardelor care se clasicizează, devenind memorie sedimentată, tradiție, a conceptelor novatoare care se uzează în timp, ajungând capitole de dicționar; până și teoriile științifice înnoitoare sfârșesc prin a fi revăzute, reinterpretate, redefinite.

Totul devine, la un moment dat, istorie și intră, mai mult sau mai puțin pe coordonatele unui timeline tradițional.

Granița dintre contemporan și tradițional ajunge să fie subțire, permeabilă, permisivă. Privită și din această perspectivă ”Arta este mereu în altă parte” cum spuneau artiștii avangardelor istorice.

Evenimentul marchează deschiderea M2M/ Muzeul 2 META, un nou spațiu de expunere situat în satul Slon, comuna Cerașu, județul Prahova. Inițiat de Romelo Pervolovici, Maria Manolescu, Radu Pervolovici, M2M, pornit ca un atelier de creație la poalele munților, la marginea pădurii, devine un Muzeu de Artă Contemporană începând din 17 septembrie 2022

Cu ocazia evenimentului de deschidere organizăm o proiecție a filmului O seară în atelierul părinților mei al regizoarei Eva Pervolovici.
 
În deschiderea expoziției vor vorbi Magda Cârneci, scriitoare, critic de artă, redactor-șef al revistei ”Arta”, și Ion Bogdan Lefter, scriitor, comentator cultural, profesor la Universitatea din București.
 
Puteți găsi mai multe informații pe site-ul Fundației Culturale META (www.metacult.ro) si pe site-ul M2M (www.metacult.ro/m2m).
 
Partener: Muzeul Național de Artă Contemporană
Sponsori: Impuls Leasing România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Hard Seltzer
Parteneri media: Igloo, Modernism.ro, Observator Cultural, Radio România Cultural
RSVP
 


2022-08-09

Rezidenţă de creaţie audiovizuală pentru artiști emergenți la Slon, în cadrul platformei MagiC Carpets - ediția a 5-a, 2022

Fundația Culturală META organizează cea de a cincea ediție a rezidenței de creație audiovizuală de la Slon (comuna Cerașu, județul Prahova), în cadrul proiectului MagiC Carpets, în perioada 10 august 2022 – 25 august 2022. Curatoarea proiectului, Raluca-Elena Doroftei, a selectat pentru ediția din acest an 3 artiști: Alina Manolache (RO), Toni Mijač (HR) și Sebastian Moldovan (RO). Scopul rezidenței artistice de la Slon este de a susține sincronizarea mediului cultural românesc cu principalele tendințe din arta contemporană internațională și de a facilita dialogul dintre artiștii locali și străini. Satul Slon și împrejurimile acestuia, cu tot ce înseamnă istorie, tradiție, natură și potențial creativ al comunității locale, devin astfel subiect de cercetare și de inspirație în proiectele artiștilor invitați în cadrul rezidenței. Ediția din acest an își propune continuarea acestui demers, integrat unui proiect european, platformă care reunește rezidențe artistice, organizate de parteneri internaționali, dedicate altor 15 comunități locale din întreaga Europă. 

Alina MANOLACHE (n. 1990) este regizoare de film; trăiește și lucrează în România, dar cercetările sale o poartă prin diferite părți ale lumii. Practica ei cinematografică se află la intersecția dintre documentar, cercetare artistică și educație. Prezentată cititorilor publicației „Filmmaker Magazine” ca fiind una dintre cele 5 regizoare ale IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) în 2020, Alina Manolache a obținut premii la diferite festivaluri internaționale de film documentar: Visions du Réel (Nyon, Elveția), IDFA (Amsterdam, Olanda), CPH:DOX (Copenhaga, Danemarca), Ji.hlava (Jihlava, Republica Cehă), Dokufest (Prizren, Kosovo), precum și la alte festivaluri prestigioase din întreaga lume. Este autoarea a mai multor scurtmetraje apreciate de critici și a lungmetrajului documentar „Copii pierduți pe plajă”/„Lost Kids on the Beach”. A realizat și o serie de webdocs la cererea „VICE” și „The Guardian”. A făcut parte din juriile unor competiții internaționale de film - CPH:DOX, Mons Film Festival ș.a. – și a contribuit activ, în calitate de mentor și lector invitat, la ateliere de documentare și la cursuri organizate în mediul academic. Alina Manolache este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, specializarea Foto-Video, și a masteratului „Societate, multimedia, spectacol”, organizat de CESI. Este, de asemenea, absolventă a workshop-urilor Archidoc și Aristoteles, a Sarajevo Talent Campus și a IDFAcademy. În perioada 2012-2014, a trăit și a lucrat în Franța, la Grenoble, ca cercetătoare în cadrul École Supérieure d’Art et Design, iar apoi în Paris, ca artistă în rezidență la Centre Pompidou. Filmografia ei constă în compoziții cinematografice prin intermediul cărora explorează și investighează identitatea, apartenența și experiențele împărtășite. Până acum, atenția sa s-a îndreptate înspre subiecte precum generațiile post-comuniste (în lungmetrajul său), supravegherea („I AM HERE”, Jihlava 2020), explorarea spațiului („2020: A Covid Space Odyssey”, The Guardian 2020), tinerețea („End of Summer”, Visions du Réel 2016), muzeele („Your Visit Starts Here”, Centre Pompidou 2015), relațiile dintre oameni și mașini („3 Dialogues About the Future”, în producție). Producțiile sale cinematografice au fost recenzate în „The Guardian”, „Filmmaker”, „The Calvert Journal”, „VICE”, „Aeon”, „POV” ș.a. 

Toni MIJAČ (n. 1988) este artist și regizor de film; trăiește și lucrează în Zagreb, Croația. În lucrările sale, Mijač explorează impulsurile vieții de zi cu zi, analizând utilizarea limbajului, a memoriei, a interpretării și a altor fenomene prin diverse medii (fotografie, film, video, text, instalație) și strategii (manipulare, resemantizare, joc cu sintaxa). Comportamentul, dinamica, memoria, ritmul și reacția sunt interese recurente în lucrările sale, iar aspectele evidențiate de acestea reprezintă impulsuri de pornire în cercetările lui. Atent la tipuri de comunicare, limbaje corporale sau intensități ale diferitelor rutine și norme care formează o zonă de interes aleasă, colectează urmele și detaliile care ulterior servesc drept material de lucru în diferite etape ale proiectelor sale. Experimentează cu limbajul noilor medii pentru a explora modalitățile prin care poate obține contact cu privitorul, iar unul dintre instrumentele folosite în realizarea lucrărilor sale este colaborarea. A realizat proiecte conceptuale, cinematografice și comerciale, având, de asemenea, experiență de colaborator sau lider în ateliere și festivaluri locale și internaționale. Timp de 6 ani (2009-2015), a inițiat și organizat ateliere de film pentru copii, intitulate „Comunicare prin film”, realizate în mai multe licee și Cluburi de Cinema din Split. A obținut diploma de licență în film și video la Academia de Artă din Split și de master în noile media la Academia de Arte Plastice din Zagreb.

Sebastian MOLDOVAN (n. 1982), absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea Pictură. Abordează, pe rând, orice mediu de exprimare disponibil – instalație, video, sunet, desen, fiind atras de minimalism, arte povera, ready-made și intervenții site specific. Folosește medii diverse în funcție de spațiu sau situație din nevoia de interacțiune cu acestea, lucru pe care pictura nu reușea să îl ofere având statutul de obiect finit, îngrădit. Lucrările sale au fost expuse și prezentate la Muzeul de Artă Recentă (București, România), Bienala Art Encounters (Timișoara, România), Guangdong Times Museum (Guangzhou, China), Galerie Jan Dhaese (Gent, Belgia), Noua Galerie a IRCCU – Bienala de la Veneția 55 (Veneția, Italia), Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal (Sibiu, România). Sebastian Moldovan este reprezentat de Galeria Gaep din București, unde a participat la diferite expoziții personale și de grup: „The Domino Effect 2” (2021, expoziție de grup), „Spacetime’s a Wastin’” (2021, expoziție personală), „The Domino Effect” (2020, expoziție de grup), „The Uncanny Within” (2017, expoziție personală) și „You Never Know What’s Off” (2015, expoziție personală). Originar din Baia Mare, a locuit și lucrat periodic în diverse locuri din țară – Cluj, București, Sibiu, Baia Mare, mediul rural din Sibiu și Sălaj, stabilindu-se în prezent la București. Trăind adesea în orașe mici și sate, este familiar cu acest mediu, cu preocupările și orientările lui, păstrând o legătură cu ritmul acestor locuri, a omului de rând și a majorității. Caută astfel un liant/ un pod/ o traducere pentru conceptualismul rece, des întâlnit în arta sa. În lucrările sale, Moldovan vorbește despre frustrarea produsă de dezechilibre și abuzuri ale puterii, tendințe retrograde, corupție, acaparări într-o lume greu de definit între capitalismul agresiv și inerția vechilor structuri de putere propunând realități opuse sau exagerate. Într-o oarecare măsură, își întoarce privirea de la realitatea umană imediată și găsește refugii și inspirație în lumea plantelor, a fenomenelor naturale, a mecanismelor. Dacă la început lucrările erau minimaliste, poate ca o reacție la tentativa de abordare a picturii, ele evoluează înspre a utiliza mecanismele lumii din jur – suprasolicitarea simțurilor, exagerarea, zgomotul, violența. Există o tendință de reintegrare a desenului, fie prin el însuși, fie prin video și instalații tridimensionale.

Proiectul MagiC Carpets, inițiat în 2018 de Kaunas Biennale, împreună cu alte 14 organizații culturale europene, și co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, oferă oportunități de rezidență artiștilor cu scopul de a realiza noi lucrări, dezvoltate în diferite comunități locale din țările în care organizațiile culturale implicate în proiect își desfășoară activitatea. Platforma MagiC Carpets, dedicată deopotrivă artiștilor și curatorilor emergenți, sprijină cercetarea comunităților locale și realizarea de noi producții artistice, cu scopul de a pune în valoare specificul local al acestora și de a îmbunătăți și crește gradul de participare la cultură. Prima etapă a proiectului MagiC Carpets s-a încheiat în 2021, iar rezultatele proiectului au putut fi văzute în cadrul expoziției „MagiC Carpets Landed”, curator: Benedetta Carpi de Resmini, prezentată la Kaunas, Lituania, cu ocazia inaugurării programului cultural Kaunas 2022 – Capitală Cultural Europeană, și la Aveiro, Portugalia. 

Proiectul MagiC Carpets continuă în perioada 2022-2025 și în prezent reunește 16 organizații culturale europene (14 membri activi ai platformei și 2 parteneri). Coordonată de Kaunas Biennial (Kaunas / Lituania), platforma include: Diyalog Derneği (Istanbul / Turcia), Folkestone Fringe (Folkestone / Marea Britanie), IDEIAS EMERGENTES - Produção Cultural, CRL (Porto (Guimarães) / Portugalia), Jam Factory Art Center (Lviv / Ucraina), Lab852 d.o.o. za promidžbu (Zagreb / ​​Croația), Latitudo Art Projects (Roma / Italia), Fundația Culturală META (București (Slon) / România), New Theatre Institute of Latvia (Riga / Letonia), Novo Kulturno Naselje (Novi Sad / Serbia), OPENART, Örebro Kommun (Örebro / Suedia), Openspace.Innsbruck (Innsbruck / Austria), SA Tartu 2024 (Tartu / Estonia), Tbilisi International Photo Festival (Tbilisi / Georgia), Trempo (Nantes / Franța), Wroclaw Institute of Culture (Wroclaw / Polonia). Scopul comun al acestor organizații culturale constă în facilitarea demersului artiștilor emergenți de a porni în călătorii înspre tărâmuri necunoscute și de a crea, împreună cu artiștii locali și împreună cu comunitățile locale, lucrări noi care să pună în valoare specificul local al acestora și prin care să înlocuiască absența poveștilor din societatea modernă prin îmbunătățirea accesului la cultură, prin sporirea activismului cultural și prin creșterea gradului de participare la cultură. 

În România, proiectul MagiC Carpets este organizat de Fundația Culturală META prin META Cinema din 2018 și de-a lungul celor patru ani a organizat patru META-rezidențe internaționale de creație audiovizuală în Slon, comuna Cerașu, jud. Prahova. Urmare a propunerilor celorlalți 14 curatori emergenți numiți de instituțiile partenere, Raluca-Elena Doroftei, curatoarea META invitată în cadrul proiectului încă de la prima ediție, a selectat pentru cele 4 ediții ale proiectului 13 artiști din Serbia, Republica Cehă, Letonia, Portugalia, Croația, Ucraina și România: ediția 1, 2018 - Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia), Michal Kindernay (Republica Cehă); ediția a 2-a, 2019 - Vlad Dinu, Daniel Djamo (România), Luisa Sequeira (Portugalia), Marta Elīna Martinsone (Letonia), ediția a 3-a, 2020 - Mihai Gavril Dragolea, Ana Țaran (România), Toni Mijač (Croația), ediția a 4-a, 2021 - Patric Pavel, Mihai Smeu (România), Anna Zvyagintseva (Ucraina). La finalul celor patru ani de proiect, în cadrul rezidenței de la Slon prin MagiC Carpets au fost create 15 lucrări video care, an de an, beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale.

Două artiste și un grup artistic din România, recomandați de Fundația Culturală META, au fost selectați în rezidențe internaționale în cadrul proiectului MagiC Carpets: Daniela Palimariu în rezidență la Innsbruck, Austria (în 2018), Odeta Catană la Riga, Letonia (în 2019) și Anca Benera & Arnold Estefan la Limerick, Irlanda (în 2019).

Sponsor al Cine-rezidenței organizate de Fundația Culturală META în România:
Impuls Leasing Romania.

Despre rezidență, puteți afla mai multe informații de pe site-ul Fundației Culturale Meta:
http://www.metacult.ro/metacult/magiccarpets/
Facebook:
https://www.facebook.com/METACulturalFoundation 
Instagram:
https://www.instagram.com/meta.cultural.foundation/ 

Despre proiectul MagiC Carpets, puteți afla mai multe informații de pe site-ul proiectului:
http://magiccarpets.eu/
Facebook:
https://www.facebook.com/MagiCCarpetsCreativeEurope 
Instagram:
https://www.instagram.com/magiccarpets.eu/ 

 


2021-08-09

MagiC Carpets
10 august - 5 septembrie 2021
Ediția a IV-a, 2021

Fundaţia Culturală META organizează cea de a patra ediţie a rezidenţei de creaţie audiovizuală din cadrul proiectului MagiC Carpets, în localitatea Slon, comuna Ceraşu, jud. Prahova, în perioada 10 august 2021 - 5 septembrie 2021. Pentru această ediție au fost selectați 3 artiști: Anna Zvyagintseva (Ucraina), Patric Pavel (România) și Mihai Smeu (România), precum și un duo artistic, La Nouvelle Panique (Gaspard Hoël și Jonathan Poulet/Franța), care în contextul pandemic actual nu se va putea deplasa la Slon în perioada imediat următoare, rezidența artiștilor care formează acest grup urmând a fi reprogramată. Rezidența artistică de la Slon susține sincronizarea mediului cultural românesc cu principalele tendințe din arta contemporană internațională și facilitează dialogul dintre artiștii locali și străini. Satul Slon și împrejurimile acestuia, cu tot ce înseamnă istorie, tradiție, natură și potențial creativ al comunității locale, devine subiect de cercetare și de inspirație în proiectele artiștilor invitați.

Anna Zvyagintseva (n. 1986, Ucraina) a absolvit Academia Națională de Arte Plastice și Arhitectură din Kiev în 2010. În practica sa artistică, adesea înregistrează manifestarea unor fațete imperceptibile, impalpabile din viața noastră, prezentând fragilitatea lor și documentând momente intangibile, evazive. Folosind desenul ca mediu de expresie, dar și fotografia și instalațiile, Zvyagintseva creează imagini care surprind urmele vieții de zi cu zi, coincidențele efemere și ceea ce sunt considerate, în general, banalitățile vieții. În traducerea gesturilor simple, a mișcărilor corpului și a urmelor cotidiene lăsate de oamenii fără nume în povești poetice, artistul conferă un cadru și un sens distinct celor mai banale obiecte, locuri și activități. Lucrările sale au fost prezentate în instituții și galerii precum: Muzeul Național de Artă al Ucrainei, PinchukArtCentre, Muzeul de Artă din Sevastopol, Centrul de Cercetare a Culturii Vizuale, Camera goală (Ucraina), Galeria Labirynt (Lublin, Polonia), Galeria Arsenał (Białystok, Polonia), Centrul de artă contemporană Zamek Ujazdowski (Varșovia, Polonia), MQ - MuseumsQuartier - AzW (Viena, Austria), Centrul leton de artă contemporană (Riga), Badischer Kunstverein Karlsruhe (Germania), Muzeul de artă contemporană Leipzig (Germania) și altele. A participat la Pavilionul Ucrainei „Speranță!”, la cea de-a 56-a Expoziție Internațională de Artă - la Bienala di Venezia, 2015; în bienala de la Kiev: «Școala din Kiev», 2015, și «The Kyiv International», 2017. De asemenea, este membră a grupului curatorial „Hudrada” din 2010 și co-editor al Prostory.net.ua (revistă online despre artă, literatură și traducere). Trăiește și lucrează în Kiev. Anna a fost selectată dintre propunerile partenerilor MagiC Carpets din Ucraina, Jam Factory Art Center.

Patric Pavel (n. 1994, România) a absolvit recent un masterat la Universitatea de Arte din București, Departamentul de imagine și fotografie dinamică. Folosește deseori fotografia ca mediu de expresie, experimentând cu tehnici ale fotografiei analogice, iar proiectele din ultima perioadă au fost realizate folosind mijloacele artei video. Preferă o abordare directă a artei, fără prea multă divagare, utilizând deseori documentarea prin fotografie și video. Lucrează la o arhivă proprie despre subiecte precum relația dintre oameni și obiectele lor, prezența/absența indivizilor în societate și, de asemenea, arta peisagistică. Trăiește și lucrează în București, România.

Mihai Smeu (n. 1997, România) este artist vizual român în ascensiune, care se ocupă de fotografie și new media/artă digitală. Estetica sa fluctuează între realul infinit și imaginarul greu de descoperit. Utilizând în lucrările sale intervenții de la abstract la fizio-morfic, Smeu consideră că ,,fiecare artist citează mai mult sau mai puțin amintiri indirecte, reiterând sentimente și întâlniri cu lumea exterioară.” În prezent, Smeu este student la master, în cadrul Universității Naționale de Arte din București.

La Nouvelle Panique (Franța) este un duo artistic compus din Gaspard Hoël și Jonathan Poulet, care își propune să realizeze proiecte interdisciplinare la limita dintre performance art, muzică, artă video și instalații artistice. Jonathan Poulet a absolvit școala de arte plastice din Nantes, interesele sale fiind legate de experimentarea semnificațiilor muzicii „in situ” sau de numeroasele posibilități ale muzicienilor de a se juca cu contextul în timp real - spațiu, materii, contexte sociale. Îmbinând practicile de proiectare a instrumentelor muzicale, abordările conceptuale asupra procesului de creație, practicile de compoziție muzicală și performanța live, opera sa își propune să se conecteze cu ficțiunea și cu aspecte suprarealiste. Gaspard Hoël este artist vizual, videograf și muzician cu un univers suprarealist influențat de psihologia povestirii, animism, estetici fabuloase, întrebări despre joc și identitate. Opera sa este populată cu o melancolie infantilă și confuză, între vis și realitate. Colaborator al lui Ziczazou și al Cirque Plume, Gaspard Hoël favorizează instinctiv o dimensiune muzical-pictorială în creațiile sale; imaginea și muzica se îmbină și se amplifică pentru a forma un nou spațiu ludic și experimental. Gaspard Hoël a studiat comunicarea și designul grafic la Ecole Nationale Estienne înainte de a studia la Facultatea de Arte Plastice din Nantes, unde a absolvit cu distincția «Calitatea producției», în 2019. La Nouvelle Panique a fost selectat dintre propunerile partenerilor MagiC Carpets din Nantes, Trempo.

De asemenea, un program de vizionări și prezentări ale artiștilor va fi realizat în spațiul în care se desfășoară rezidența, respectând regulile de distanțare și de igienă stabilite de autorități, iar lucrările realizate în timpul rezidenței vor putea fi vizionate local și național prin organizarea de proiecții publice.

MagiC Carpets este o platformă dezvoltată de cincisprezece parteneri europeni - Kaunas Biennial din Lituania - coordonatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, KUNSTrePUBLIK - ZK/U din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace.Innsbruck din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo Kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute din Letonia, Trempo din Franța, Jam Factory Art Centre din Ucraina și Tbilisi Photo Festival din Georgia. Platforma este destinată artiștilor, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei cincisprezece parteneri în rezidențe, cu scopul de a realiza producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, al Uniunii Europene, iar mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Dintre artiștii români recomandați de Fundația Culturală Meta și selectați în rezidențe internaționale, amintim de Daniela Palimariu în rezidență la Innsbruck, Austria (în 2018), Odeta Catană – la Riga, Letonia (în 2019) și Anca Benera&Arnold Estefan la Limerick, Irlanda (în 2019). Fundația Culturală Meta a selectat în rezidența de la Slon, prin proiectul MagiC Carpets, artiști din Serbia (Vojin Ivkov, în 2018), Republica Cehă (Michal Kindernay, în 2018), Portugalia (Luisa Sequeira, în 2019), Letonia (Marta Elina Martinsone, în 2019) și Croația (Toni Mijač, 2020), precum și din România: Larisa Crunțeanu (în 2018), Vlad Dinu și Daniel Djamo (în 2019), Ana Țăran și Mihai Gavril Dragolea (în 2020).

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul MagiC Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (2016); Dublin International Short Film and Music Festival (2016); Festival Corto Corrente, Roma (2016); Festivalul Filmului Francez, București (2015, 2016, 2017); Slamdance Film Festival, Utah (2016); International Film Festival, Berlin (2018) etc.

De asemenea, lucrările vor fi prezentate în expoziția de grup „MagiC Carpets Landed” (5 noiembrie 2021 - 23 ianuarie 2022), curatoriată de Benedetta Carpi De Resmini, realizată în cadrul programului de evenimente de deschidere care va marca lansarea Kaunas - Capitală Culturală Europeană 2022.

Echipa de proiect:
Radu Pervolovici - director de proiect;
Romelo Pervolovici - director de producție;
Raluca Elena Doroftei - curator;
Andreea Drăghicescu – PR;
Patric Pavel – documentare;
Adrian Drăgoi - asistent de producție;
Flori Strâmbeanu - catering.

Proiectul se bucură de sprijin din partea sponsorului principal Impuls Leasing Romania.

#MagiCCarpets #CreativeEurope
#art #contemporaryart #nomadism #travel #communities #aroundeurope #artistinresidency #emergingartist #emergingcurator


2021-08-08

Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România
10 august - 20 august 2021
Ediția a VI-a, 2021

Fundația Culturală META a dat start celei de-a șasea ediții a Rezidenței cinematografice de la Slon, marți, 10 august 2021. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 10 august 2021 - 20 august 2021 și îi are invitați pe regizorii Juan Fernández Gebauer (Germania/Argentina) Pauline Penichout (Franța) și pe artistul emergent Mihai Smeu (România). Proiectul face parte dintr-un program de rezidențe inițiat de Fundația Culturală META în 2015. Acesta constă într-o rezidență cinematografică anuală concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, care se desfășoară în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România. Prin formatul propus, organizatorii își propun să reunească regizori și artiști experimentali români și străini, cu scopul de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României și de a genera un dialog și premisele unor posibile colaborări între aceștia.

După un an de pauză, efect al contextului pandemic internațional, la Slon sunt invitați regizorii Juan Fernández Gebauer (Germania/Argentina) și Pauline Penichout (Franța), alături de care vor lucra artistul emergent Mihai Smeu (România), în calitate de șef-operator al rezidenței din acest an, asistenții Adrian Drăgoi (România), Alice Ceapă și Cosmina Duca (Slon România), sub coordonarea producătorilor Eva și Radu Pervolovici (România) și a curatoarei Raluca-Elena Doroftei. Selecția cineastei Pauline Penichout a avut loc anul acesta prin intermediul Fundației Culturale META, în cadrul festivalului Visions du Réel, instituție parteneră a Rezidenței începând cu ediția a cincea, desfășurată în anul 2019.

Juan Fernández Gebauer (n. 1989, Germania/Argentina) este regizor, DOP și actor. Opera sa împletește ficțiunea și documentarul, investigând subiecte precum viața în oraș, ideea de progres, identitate și memorie. A studiat filmul la ENERC. Filmele sale au fost premiate la festivaluri precum Mar del Plata, Bafici, Roma, Toulouse, Malaga, Jechon și Oaxaca, printre altele. Cu „Hijos Nuestros” a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor sub 35 de ani la Festivalul Mar del Plata. „Chaco” este folosit în rândul comunităților native argentiniene ca material pentru difuzarea cauzei indigene. De asemenea, servește ca mărturie în cadrul Curții de Justiție Interamericane în procesele cazului Namqom. În 2019 și 2020 a deținut două rezidențe la Tokyo unde a filmat 能 (Noh). Locuiește la Berlin, unde editează filmul și dezvoltă două noi proiecte: „Visions from the desert” și „Las Manos de Perón”. Juan a fost selectat ca talent la Berlinale 2021.

Pauline Penichout (n. 1994, Franța) a absolvit școala de film la Fémis în 2019 și lucrează în prezent ca director de imagine și regizor. Construirea imaginilor cu ajutorul luminilor și a încadrării o interesează ca o explorate constantă și totodată nouă a granițelor dintre ficțiune și realitate, dintre viață, artă și politică.

Mihai Smeu (n. 1997, România) este un artist în ascensiune, care se ocupă de fotografie și new media/artă digitală. Estetica sa fluctuează între realul infinit și imaginarul greu de descoperit. Utilizând în lucrările sale intervenții de la abstract la fizio-morfic, Smeu consideră că ,,fiecare artist citează mai mult sau mai puțin amintiri indirecte, reiterând sentimente și întâlniri cu lumea exterioară.” În prezent, Smeu este student la master, în cadrul Universității Naționale de Arte din București.

Raluca-Elena Doroftei (n. 1983, România) este manager cultural și curator. Este interesată de istoriile personale și, în ultimul timp, și-a concentrat cercetările asupra producției artistice în comunități și modul în care artiștii și membrii comunităților colaborează / interacționează cu scopul de a produce opere de artă care să reînvie locuri și obiceiuri locale. Cu o experiență de peste 15 ani în managementul proiectelor culturale, a susținut promovarea artiștilor și a culturii române în contexte internaționale prin activitatea sa în cadrul Asociației Clubul Ilustratorilor, a Galeriei Atelier 35, a Fundației Culturale Meta, a Institutului Cultural Român și a Asociției Pantograf. Din 2018, este curator în cadrul proiectului MagiC Carpets, prin Fundaţia Culturală Meta, o platformă dezvoltată de 15 parteneri europeni, iniţiată de Kaunas Biennial (Lituania) și co-finanțată prin Programul Creative Europe al Uniunii Europene. Din 2019, este cercetător în cadrul The Institute of Public Art, Shanghai, China.

Proiect cultural realizat și organizat de Fundația Culturală META și susținut de Goethe-Institut și Visions du Réel
Parteneri: Primăria Comunei Cerașu
Sponsor: Impuls Leasing


2020-08-07

Fundaţia Culturală META organizează cea de a treia ediţie a rezidenţei de creaţie audiovizuală din cadrul proiectului MagiC Carpets, în localitatea Slon, comuna Ceraşu, jud. Prahova, în perioada 10-31 august 2020. Pentru această ediție au fost selectați artiștii: Toni Mijač (Croația), Ana Țăran (România) şi Mihai Gavril Dragolea (România). Rezidența artistică de la Slon susține sincronizarea mediului cultural românesc cu principalele tendințe din arta contemporană internațională și facilitează dialogul dintre artiștii locali și străini. Satul Slon și împrejurimile acestuia, cu tot ce înseamnă istorie, tradiție, natură și potențial creativ al comunității locale, devine subiect de cercetare și de inspirație în proiectele artiștilor invitați.

Toni Mijač (n. 1988) este artist și regizor de film; trăiește și lucrează în Zagreb, Croația. În lucrările sale, Mijač explorează impulsurile vieții de zi cu zi, analizând utilizarea limbajului, a memoriei, a interpretării și a altor fenomene prin diverse medii (fotografie, film, video, text, instalație) și strategii (manipulare, resemantizare, joc cu sintaxa). Comportamentul, dinamica, memoria, ritmul și reacția sunt interese recurente în lucrările sale, iar aspectele evidențiate de acestea reprezintă impulsuri de pornire în cercetările lui. Atent la tipuri de comunicare, limbaje corporale sau intensități ale diferitelor rutine și norme care formează o zonă de interes aleasă, colectează urmele și detaliile care ulterior servesc drept material de lucru în diferite etape ale proiectelor sale. Experimentează cu limbajul noilor medii pentru a explora modalitățile prin care poate obține contact cu privitorul, iar unul dintre instrumentele folosite în realizarea lucrărilor sale este colaborarea. A realizat proiecte conceptuale, cinematografice și comerciale, având, de asemenea, experiență de colaborator sau lider în ateliere și festivaluri locale și internaționale. Timp de 6 ani (2009-2015), a inițiat și organizat ateliere de film pentru copii, intitulate „Comunicare prin film”, realizate în mai multe licee și Cluburi de Cinema din Split. A obținut diploma de licență în film și video la Academia de Artă din Split și de master în new media la Academia de Arte Plastice din Zagreb.

Ana Țaran (n. 1992) este artistă și regizoare de film; lucrează și trăiește în București, România. Pasionată de multiplele forme ale artei, Țaran caută să folosească în creațiile sale diferite limbaje artistice, îmbinând astfel fotografia cu arta video și cinematografia. Este preocupată de poetica internă a oricărui spațiu, de raportarea la memorie și la copilărie care, în opinia acesteia, „ne influențează pentru tot restul vieții”. Filmele sale au fost prezentate în festivaluri internaționale de film: Festivalul Cinéma du Réel, Paris (2020), Festival dei Popoli, Florența (2019), Festivalul Cinéhaiku, Gordes (2017), Zoom – Zblizenia Film Festival, Jelenia Gora (2017) și Festivalul Corto in Accademia, Macerata (2016). De-a lungul timpului, a îmbinat activitatea artistică cu cea educațională în ateliere cu elevii școlii din satul Ha Seeiso (Lesotho, Africa de Sud) și ai școlii generale din satul Mitintsi (vestul Ucrainei). A obținut diploma de master la Departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică a Facultății de Arte Plastice, UNARTE, București (în 2016), și a fost admisă, în același an, la departamentul de Cinema din cadrul Geneva University of Art and Design.

Mihai Gavril Dragolea (n. 1989) este regizor, scenarist și director de fotografie; lucrează și trăiește în București, România. Documentarele lui Dragolea se concentrează pe lumea marginalilor și a celor care nu sunt reprezentați în mass-media, încercând să aducă spectatorului o versiune nouă asupra realității. Practica sa artistică vizează moduri de expresie observaționale, folosirea acestora pentru a genera empatie între privitor și actorii sociali de pe ecran, printr-o implicare directă a audienței în film. Momentan dezvoltă proiecte și lucrează în domeniile de cinematografie și jurnalism independent, ultimul astfel de proiect fiind concentrat pe pandemia COVID-19, o serie web numită #EuRoPandemic difuzată pe platforma de jurnalism independent dela0.ro. Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care: Docuart Fest, București (2015); One World Romania, București (2016); Jihlava International Film Festival (2017); Pärnu International Documentary Film Festival (2018); TIFF, Cluj-Napoca (2018, 2020); CREA Conference, Kathmandu (2019). În plus, are în lucru o cercetare teoretică care a luat forma lucrării de doctorat, cu titlul „Reprezentări ale marginalului în documentarul observațional românesc” și predă cursuri practice și seminarii în cadrul Facultății de Teatru și Film, departamentul de Cinematografie, fotografie și media.

Pe durata rezidenței, în perioada 10-24 august 2020, Ana Țaran și Mihai Gavril Dragolea vor realiza ateliere de creație pentru copii, în cadrul unui program-pilot pentru Școala de vară de creație audiovizuală pentru copii, lansat anul acesta pentru copiii din zonă cu înclinație pentru artă și literatură. Principalele aspecte care vor fi abordate vizează dezvoltarea abilităților de comunicare și înțelegere reciprocă, responsabilitatea și munca în echipă, îmbunătățirea cunoștințelor teoretice și practice despre imagine, în general, și despre film, în particular, dar și modalități de funcționare a unei camere video și a unei tablete și finalizarea unei lucrări cu acestea.

Din motive de sănătate publică, Toni Mijač va lucra, pe perioada rezidenței, on streaming cu artistul și fotograful Vlad Dinu, cu posibilitatea de a vizita Slon și a-și continua proiectul live în toamnă, în funcție de dinamica evoluției situației epidemiologice la nivel național/ internațional și având în vedere o posibilă relaxare a măsurilor privind condițiile de călătorie. Dinu este licențiat în Fotografie-Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la UNARTE, București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiași universități.

De asemenea, un program de vizionări și prezentări ale artiștilor va fi realizat în aer liber în locația rezidenței, respectând regulile de distanțare și de igienă stabilite de autorități, iar lucrările realizate în timpul rezidenței vor putea fi vizionate local și național prin organizarea de proiecții publice.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de cincisprezece parteneri europeni - Kaunas Biennial din Lituania - coordonatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, KUNSTrePUBLIK - ZK/U din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace.Innsbruck din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo Kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute din Letonia, Trempolino din Franța, Jam Factory Art Centre din Ucraina și Tbilisi Photo Festival din Georgia. Platforma este destinată artiștilor, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei cincisprezece parteneri în rezidențe, cu scopul de a realiza producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, al Uniunii Europene, iar mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Dintre artiștii români recomandați de Fundația Culturală Meta și selectați în rezidențe internaționale, amintim de Daniela Palimariu în rezidență la Innsbruck, Austria (în 2018), Odeta Catană – la Riga, Letonia (în 2019) și Anca Benera&Arnold Estefan la Limerick, Irlanda (în 2019). Fundația Culturală Meta a selectat în rezidența de la Slon, prin proiectul MagicCarpets, artiști din Serbia (Vojin Ivkov, în 2018), Republica Cehă (Michal Kindernay, în 2018), Portugalia (Luisa Sequeira, în 2019) și Letonia (Marta Elina Martinsone, în 2019), iar din România: Larisa Crunțeanu (în 2018), Vlad Dinu și Daniel Djamo (în 2019).

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (2016); Dublin International Short Film and Music Festival (2016); Festival Corto Corrente, Roma (2016); Festivalul Filmului Francez, București (2015, 2016, 2017); Slamdance Film Festival, Utah (2016); International Film Festival, Berlin (2018) etc.

Echipa de proiect:
Radu Pervolovici - director de proiect;
Romelo Pervolovici - director de producție;
Raluca Elena Doroftei - curator;
Florian Alexandrescu – PR;
Patric Pavel – documentare;
Vlad Dinu - asistent de imagine;
Adrian Drăgoi - asistent de producție;
Flori Strâmbeanu - catering.

Despre rezidență, se pot afla mai multe informații de pe site-ul Fundației Culturale Meta: http://metacinema.ro/index.php?year=202002

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul se bucură de sprijin din partea sponsorului principal Impuls Leasing Romania.

#MagiCCarpets #CreativeEurope #art #contemporaryart #nomadism #travel #communities #aroundeurope #artistinresidency #emergingartist #emergingcurator


2019-05-31

Expoziție | O seară în atelierul părinților mei 

 

 

Artiști: 2META+ (Eva Pervolovici, Maria Manolescu, Romelo Pervolovici)
Curator: Georgiana Buț
Scenografie expozițională: Radu Pervolovici
Design sonor: Benoit Maerens
Vernisaj: duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, LA CAVE
Expoziție: 3-21 iunie (LA CAVE, GALERIA REFLEX)

Expoziția propune o reflecție asupra transmiterii imaginarului într-o familie de artiști: cuplul Maria Manolescu-Romelo Pervolovici și copiii lor, un arhitect urbanist și o regizoare, reuniți sub numele Grupul 2META+. Proiectul pornește de la filmul omonim al Evei Pervolovici, în care aceasta se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și, în egală măsură, rolul moșternirii artistice în formarea lumii ei interioare și conturarea stilului cinematografic. „O seară în atelierul părinților mei” devine astfel povestea formării artistice a unei regizoare.

Narațiunea este redată prin intermediul expoziției, în care se întâlnesc complementar filmul, pictura, designul sonor și instalația expozițională. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii, dar și ca metaforă a legăturii artistice dintre generații.

La 30 de ani, Eva, regizoare stabilită la Paris, își vizitează familia din România. Intrând în atelier, cineasta descoperă în pânzele părinților reîntorși la pictură, elemente prezente în practica sa, fragmente de memorie, „vise din copilărie și filme visate” (E.P.). Hotărârea de a face un film reia o dorință de la vârsta copilăriei – Eva obișnuia să își schițeze idei de filme pe care le comunica în jurnalul ei Evei din viitor. Pornind de la întrebarea „Există un imaginar genetic, celule de creativitate, o memorie comună care se transmite între părinți și copii?” regizoarea își începe documentarea autobiografică.

Cele două părți ale scurtmetrajului – călătoriile copilăriei și călătoriile femeii care creează – corespund celor două capitole ale narațiunii expoziționale dedicate picturii părinților: „Tablourile tatălui meu” și „Tablourile mamei mele”. Maria Manolescu și Romelo Pervolovici au practici distincte care păstrează în comun componenta meta și paradigma estetică post-conceptuală. În picturile lor sunt „imagini care trimit întotdeauna la alte imagini” (Maria Manolescu), iar jocul intertextual și pluralitatea straturilor discursive converg în acel tip de imagine „conștientă de caracterul său de imagine” (Victor I. Stoichiță).

Atelierul este transpus în spațiul expozițional prin intermediul narațiunii cinematografice, dar și prin scenografie. Pânzele, muzica din atelier și cei doi protagoniști care apar în scena finală a filmului aparțin lumii în care au fost create lucrările și se regăsesc într-o instalație expozițională ce reduce distanța dintre spațiul de producție și cel de expunere (atelierul și expoziția). Folosindu-se de film, picturi, design sonor și elemente arhitecturale, Radu Pervolovici își propune să articuleze conceptul expoziției în spațiul tridimensional și să surprindă totodată spiritul colaborativ al grupului 2META+ .

Grupul 2META+: Reuniți din 1998 sub numele Grupul 2META, Maria Manolescu și Romelo Pervolovici dezvoltă începând cu 2010/11 interesul comun pentru pictură și două estetici distincte, după o perioadă de experiment în care lucrează cu medii variate în jurul noțiunii „meta”. Grupul 2META+ s-a născut prin lărgirea binomului inițial la un cvartet, compus din cei doi artiști și copiii lor: o regizoare și un arhitect urbanist. Împreună, ei contribuie la difuzarea artei contemporane românești la scară națională și internațională prin activitatea Fundației META, un proiect cultural căruia i se dedică întreaga familie. Eva Pervolovici (n. 1984, București) trăiește și lucrează la Paris. În 2011 prezintă scurtmetrajul Little Red la Festivalul de Film de la Berlin și câștigă Premiul „Cannes à la Flip” pentru cel mai bun scurtmetraj. Debutează în lungmetraj cu Marussia, prezentat la festivalul de la Berlin în 2013, în competiția GenerationRadu Pervolovici (n. 1987, București) trăiește și lucrează la București. Este Director al Fundației Culturale META din 2011, al Bienalei Tinerilor Artiști incepând cu ediția a V-a și inițiatorul proiectelor on-line Un secol de sculptură românească și Un secol de arhitectură românească.

Georgiana Buț (n. 1986, Târgu Mureș) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand al Departamentului de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziția de artă contemporană ca mediu artistic. Activitatea sa educațională include colaborări cu University of Connecticut, Colorado State University, SUA și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj. A fost coordonator de comunicare și programe al galeriei SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, și al Galeriei Quadro, Cluj; activitatea sa curatorială cuprinde: End of the Line, Camera K’ARTE, Tîrgu-Mureș (2018-19); Memoria ca viziune (asistent curator), spațiile Fabricii de Pensule (2018); Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii, Camera K’ARTE, Târgu-Mureș (2016); Pulse, within the Veil, Casa Tranzit, Cluj (2011).

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală META în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Institutul Francez din Cluj-Napoca și Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Filmul „O seară în atelierul părinților mei” este o coproducție a Ysé Production și a Fundației META, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, beneficiind de ajutorul Primăriei din Paris (Mission Cinéma), din partea Organizației Internaționale a Francofoniei, filiala Europa de Est și a Institutului Cultural Român.

Sponsor: Impuls Leasing | Parteneri media: Radio Guerrilla, AaRC, Filmsi, Filme-Cărți, Modernism.ro, Onlinegallery.ro

Expoziția este deschisă până vineri, 21 iunie 2019 | FB event

Locații: Galeria LA CAVE a Institutului Francez din Cluj-Napoca, Str. Ion I. C. Brătianu, nr. 22  și GALERIA REFLEX, Str. Iuliu Maniu, nr. 3.

Program de vizitare: 3-21 iunie, de luni până vineri, între 10:00-17:00.

*La Institutul Francez, expoziția este deschisă și înaintea proiecțiilor de film din cadrul TIFF, astfel: 3-9 iunie, de luni până duminică, între 21:00-22:00. 

 


2019-04-15

Fundaţia culturală META organizează cea de-a doua ediţie a rezidenţei de creaţie audio-vizuală, în cadrul proiectului MagiC Carpets, co-finanţat de Programul Creative Europe al Uniunii Europene

Evenimentul se va desfășura în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, între 10 iulie - 7 august 2019. Curatorul desemnat de către Fundația Culturală META este Raluca Elena Doroftei. La această ediție au fost selectați patru artiști emergenți: Marta Elīna Martinsone (Letonia), Lu Sequeira (Portugalia), Daniel Djamo (România) şi Vlad Dinu (România).

Marta Elina Martinsone este regizor de teatru și de film; trăieşte în Riga, Letonia. În lucrările sale, ca regizor de teatru şi ca regizor de film, analizează relaţia dintre imaginaţie şi realitate – cum inventăm lumi în mintea noastră şi cum acestea se ciocnesc cu realitatea, creând un conflict existenţial. Ea este interesată de combinarea teatrului şi a filmului, prin includerea mijloacelor de exprimare teatrale în film şi prin experimentarea stilurilor de actorie. Marta a realizat studii masterale în Arte Audiovizuale: regie și producție de filme, şi în Teatru: regia teatrului, la Academia de Cultură a Letoniei, dar și studii masterale în Istoria și teoria artei, la Universitatea din Essex, Marea Britanie. De asemenea, s-a licenţiat în istorie, la Universitatea din Letonia.

Luisa Sequeira este regizoare și curatoare de film și trăiește în Porto, Portugalia. Aceasta foloseşte medii de creaţie precum film, video și fotografie, explorând intersecțiile dintre cinematografie, design și platformele mass-media emergente. A studiat jurnalismul și s-a specializat în regie de film documentar la Universitatea din Porto. În prezent, lucrează la un doctorat în Arte Media, dezvoltând o cercetare despre memorie, arhivă, arheologie și cinematografie. Din 2010, Luisa este director artistic al Shortcutz Porto și organizează Super 9 Mobile Film Fest, un festival online dedicat exclusiv cinematografiei mobile. În cinematografie, a realizat scurt metraje, filme documentare și filme experimentale, care au fost prezentate în festivaluri de film, expoziții și simpozioane internaţionale.

Daniel Djamo este un artist și regizor român. Este fascinat de origini și poveşti ale indivizilor și grupurilor, precum și de teme privind identitatea națională. Îmbinând filmul cu performance-ul și arta video, el creează, de asemenea, instalații fotografice care evocă trecutul și subliniază „instantulˮ. Daniel deține un master şi o licenţă în Arte la Departamentul Fotografie -Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și un Doctorat în Arte vizuale la Departamentul de Istoria şi Teoria Artei din cadrul aceleiaşi universităţi. De asemenea, este licențiat în Jurnalism, Relații Publice și Științe ale Comunicării la Universitatea din București. El a primit numeroase premii, printre care: ESSL CEE, Henkel Art.Award. Young Artist Prize din Europa Centrală și de Est, Premiul Startpoint România, Premiul Special pentru Film Documentar. Lucrările sale video au fost vizionate în numeroase festivaluri de artă video și de film, câștigând premii în competiții.

Vlad Dinu este un artist și fotograf român, trăieşte la Bucureşti. Vlad folosește concepte precum sufletul și metamorfoza corpului uman, cercetează și observă natura, mediul urban și arhitectura, folosind frecvent filtre abstracte. Este licenţiat în Fotografie - Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiaşi universităţi.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Kauno bienalė din Lituania - inițiatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia și CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

De asemenea, doi dintre artiștii propuși de Fundatia Culturala META au fost selectați în rezidențele partenerilor:

Anca Benera & Arnold Estefan, https://www.beneraestefan.ro/, de către EVA International - https://www.eva.ie din Irlanda.

Odeta Catana, https://odetacatana.com/, de către New Theatre Institute (Homo Novus festival) - http://www.homonovus.lv/eng/index, din Letonia.

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente, (Roma. Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București, România) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin, Germania) - 2018 etc.

 


2018-06-21

Rezidenţă de creaţie la Slon cu artiști emergenți din cadrul platformei Magic Carpets

Fundaţia Culturală META a demarat prima ediție a proiectului internațional Magic Carpets pentru tineri artiști în cadrul programelor de cine-rezidență. Evenimentul este în desfășurare în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, până pe 8 iulie a.c. La ediția din 2018 au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), propuși de curatorul Raluca Elena Doroftei.

Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la granița dintre video și performance, dintre cercetare și speculație, adesea în colaborare, generând contexte pentru noi practici și forme de autogestiune. Din 2012 până în 2016 a coordonat, împreună cu Xandra Popescu, activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Lucrează și trăiește între București și Varșovia.

Vojin Ivkov s-a născut în Serbia, la Novi Sad. A studiat la Academia de Arte plastice, Departamentul de New Media, din cadrul Universității din Novi Sad. În proiectele sale din ultimii ani, fotografie, video și performance-uri, Vojin este preocupat de conservarea și documentarea trecutului și prezentului. Lucrează și trăiește în Novi Sad.

Michal Kindernay este artist intermedia, curator și performer. Lucrările sale includ performance-uri video, instalații interactive, proiecte documentare experimentale sau compoziții de sunet. Este unul dintre fondatorii organizației de cultură nonprofit yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtMap și a făcut parte din grupul de galerii Školská 28 din Praga. Este profesor invitat la Centrul de Studii Audiovizuale în Film și TV din cadrul Academiei de Arte ale Spectacolului. Lucrează și trăiește în Praga.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia, CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia, și Kaunas 2022 din Lituania - inițiatorul proiectului. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice – în cazul de față producții video - împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Lucrarile video create în cadrul rezidenței de la Slon prin Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente Roma (Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin) - 2018, etc.


2018-02-06

Două scurt-metraje românești, realizate în cadrul Rezidenței de la Slon, în premieră internațională în competiția Generation Kplus la Berlin


Scurt-metrajele De Natura de Lucile Hadžhalilović și Trois rêves de ma jeunesse (Trei visuri din copilăria mea) de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer, realizate în cadrul proiectului anual Rezidență la Slon al META Cinema – Fundația Culturală META, au fost selectate în competiția oficială Generation Kplus, Berlinale 2018.

Proiectul cultural Rezidență la Slon, inițiat de Fundația Culturală META și Meta Cinema în anul 2015, își propune să reunească cineaști străini și români timp de 10 zile în satul Slon, județul Prahova. Totul a pornit de la o sculptură locuință (living art) creată de artistul plastic Romelo Pervolovici, pe care regizoarea Eva Pervolovici a transformat-o într-un spațiu de creație cinematografică. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire asupra realităților românești diferită, pe care o descoperă pentru prima dată. De la scurtmetraj de ficțiune și experimental la documentar de creație și performance, filmele reflectă diferențele artistice individuale, precum și unitatea de decor. Cineaștii invitați în cadrul rezidenței reprezintă un grup eteroclit de profesioniști, un criteriu important fiind universul de creație propriu fiecăruia, dar și posibilitatea acestora de a se adapta la condițiile de lucru și de a reuși să imagineze un subiect și să îl filmeze în doar 10 zile. Un decor unic, stiluri și povești foarte diferite de la an la an.

Program de vizionări:
20 Februarie, 2018, 10.00 am, HKW (Premiere)
21 Februarie, 2018, 9.30, Filmtheater and Friedrichshain
22 Februarie, 2018, 10.30, CinemaxX 1
22 Februarie, 2018, 14.00, HAU Hebbelam Ufer (HAU 1, Berlinale Talents)
23 Februarie, 2018, 10.00, Zoo Palast 2


De Natura este un poem improvizat, o plimbare liniștită și veselă a două fetițe în mijlocul naturii, departe de privirile adulților. Apoi însă veselia dispare treptat, reveria se transformă în nostalgie, în timp ce la marginea drumului, printre fructele verii în descompunere, își fac apariția chipuri dispărute. Ciclul vieții nu înlătură nimic din magia lumii, fie că este luminată de lună sau de soare.” (Lucile Hadžhalilović)

cu Mihaela și Maria Manta, produs de Romelo Pervolovici și Radu Pervolovici, DoP: George Chiper-Lillemark, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Antoine Bertucci, Matthieu Autin, efecte speciale: Marie-Léa Gatti, corecții de culoare: Marc Boucrot, asistent de regie: Eva Pervolovici, director de producție: Andreea Drăghicescu, asistent de producție: Adrian Drăgoi.


Lucile Hadžhalilović | După terminarea studiilor de istoria artei la Sorbona și cele de cinematografie la IDHEC, a fondat împreună cu Gaspar Noé compania de producție Les Cinemas de la Zone, colaborând la filme precum: Carne (1991) și Seul contre tous (1998) de Gaspar Noé și (1991). Scrie și realizează La bouche de jean-pierre, film prezentat la festivalul de la Cannes, în 1996, la secțiunea Un Certain Regard. De asemnea, filmul său de lung-metraj Innocence se bucură de numeroase premii, printre care cel mai bun film la San Sebastinan. În 2004, realizează filmul de scurt metraj, Nectar, care și-a făcut premiera internațională la Clermont-Ferrand. Lungmetraj Evolution s-a bucurat de succes, fiind de asemnea selecționat la San Sebastian și distribuit din America până în Japonia.


Trois rêves de ma jeunesse de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer

Într-un oraș, o fetiță. Urcă într-un tren. De-a lungul călătoriei, spiritul său libertin visează la ceea ce nu sunt încă amintirile ei.


„O echipă de filmare ne așteaptă la Slon, un mic sat din România în care ne aflăm pentru prima oară. Nu avem un scenariu. Abia ce am sosit, trebuie să filmăm. Am localizat pe hartă un lac cu apă sărată unde oamenii își petrec ziua plutind asemenea unor baloane. Descoperim o colibă ascunsă în pădure, cu un câine alb, mare, care seamănă cu un lup dintr-o poveste a lui Miyazaki. Ne plimbăm printr-o piață aflată în apropiere împreună cu fiica noastră. Și, într-un final, urcăm într-un tren. Imediat ne atrage atenția privirea copilului care urmărește ce o înconjoară: surpriza descoperirii, dar și ușurința ei inocentă de a se adapta pretutindeni. În acest peisaj pe care nu-l cunoaște, se simte deopotrivă pierdută și familiară. Începem să ne gândim la filmul lui Wim Wender, Alice in the Cities. Și dacă totuși fetița este de fapt personajul filmului nostru? Și dacă toate imaginile cunoscute de noi sunt doar visele pe care tânăra actrița le trăiește în fața noastră?” (Valérie Mrejen și Bertrand Schefer)

cu Adele Hélène Esther Schefer și Bogdan Mareș, produs de Radu Pervolovici, DoP: Zara Popovici, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Mikaël Barre, corecții de culoare Florian Martiny, director de producție Andreea Drăghicescu, asistent de producție Adrian Drăgoi.Valérie Mrejen | Artist vizual, fotograf și scriitoare. După terminarea studiilor în domeniul artei, Valérie Mrejen și-a manifestat imediat interesul pentru diferite mijloace de exprimare cu scopul de a explora posibilitățile de expresie ale limbajului. Înainte de a începe să filmeze, a editat cărți de artă. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții din Franța și din lume, în mod special la Jeu de Paume (Paris), Virreina (Barcelona), CCA (San Francisco), Laboratorio Arte Alameda (Mexic). A regizat scurt-metraje și documentare, Pork and Milk (2004), Valvert (2008), dar și filme de ficțiune de lung-metraj, cum este En ville, co-regizat de Bertrand Schefer, prezentat în premiră la Cannes în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. A publicat romanele Mon grand-père (1999), L’Agrume (2001), Eau sauvage (2004), Editura Allia, Forêt noire (2012) și Troisième personne (2017), la Editura P.O.L. A fost rezidentă la Villa Medici în 2002 și la Kujoyama în 2010. Lucrările sale de artă sunt prezente în mai multe colecții din lume: Tate Modern, Musée d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Fondation Louis Vuittton.
Bertrand Schefer | Scriitor și regizor francez. În prezent, trăiește în Franța. După ce a studiat Filosofia la Universitatea Sorbona timp de șase ani, a colaborat cu diverși editori și a devenit consultant de scenarii pentru Arte France. A scris primul său roman și scenariu de film în urmă cu 10 ani. En ville (Iris in Bloom), primul lung-metraj, co-regizat de Valérie Mrejen, a fost lansat în 2011.


2017-11-24

Un secol de arhitectură românească – https://www.e-architecture.ro/

Lansarea oficială a enciclopediei on-line, perioada 1944-1989

Fundația Culturală META anunță lansarea oficială, în spațiul virtual, a celei de-a treia etape a proiectului Un secol de arhitectură românească – enciclopedie on-line, dedicată anul acesta perioadei postbelice, 1944-1989.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing.


Cea de-a treia ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii postbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 20 noiembrie 2017.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului 2014. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești. Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia își propune realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv, care conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 170 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1989.

Enciclopedia nu constituie doar un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Andreea Milea, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, Adrian Ibric, Georgiana Ivan, echipă pe care ne propunem să o extindem cu ocazia etapei finale și a proiectului editorial care va urma.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală. (www.metacult.ro)

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, metacult@gmail.com, 0723.154.052

 

 


2017-04-26

Noul sezon expozițional MNAC primăvară 2017


MNAC anunță vernisajul noului sezon expozițional în data de 27 aprilie, ora 19:00, la Palatul Parlamentului.

Vă așteptăm cu drag!


VERNISAJ: JOI, 27 APRILIE 2017, ora 19:00

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – MNAC

PALATUL PARLAMENTULUI


Credit imagine: Romelo Pervolovici, Foc în pustiu, 2013, ulei pe pânză, 203 x 160 cm (credit foto Romelo Pervolovici, ©2META)


Credit imagine: Maria Manolescu, #103, 2016, dimensiuni: 183 x 132 cm (foto: Romelo Pervolovici, ©2META)


METAREALIA – ÎN ACELAȘI TIMP

2META / Maria Manolescu, Romelo Pervolovici

Curatori: Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu

27.04.2017 - 08.10.2017
Etaj 3


Expoziția METAREALIA - în același timp prezintă preocupările recente ale grupului de artiști 2META - Maria Manolescu și Romelo Pervolovici. Cunoscuți mai ales ca artiști media, ei abordează pictura ca mediu de exprimare începând din 2010. Lucrările celor doi se intersectează în jurul noțiunii de meta. Pictura 2META caută breșele în real, realitățile multiple, realul după real, cei 2 artiști lucrând împreună pe pânze diferite. În același timp se desenează și o practică proprie, cu estetici identificabile, radical distincte și inconfundabile. Metarealia circumscrie un spațiu vizual hibrid în care ideea se unește cu materia. (Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu, 2META)

Arhitect: Radu Pervolovici

Coordonator MNAC: Magda Predescu

Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 20152016-11-10

Metarealia: un discurs metavizual/ 2META

(Editura META, București, 2016)

Fundația Culturală META, împreună cu Administrația Fondului Cultural Național, organizează evenimentul de lansare a albumului retrospectiv Metarealia: un discurs metavizual/ 2META. Lansarea va avea loc vineri, 11 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15), în prezența criticilor și istoricilor de artă Magda Cârneci și Igor Mocanu și cu participarea video a scriitorului Ion Bogdan Lefter.


Pentru orice alte detalii, vă stăm la dispoziție oricând.

Vă așteptăm cu drag la eveniment,

Andreea Drăghicescu

0723.154.052​


2016-11-07

Un secol de arhitectură românească – www.e-architecture.ro

Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1918-1944


Miercuri, 9 noiembrie, ora 18:30, în Piața Amzei, etaj 1 (Piața Amzei 13), Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1918-1944).

La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Mircea Ochinciuc, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Cea de-a doua ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii interbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 8 noiembrie 2016.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare și care anul acesta se află la cea de-a doua ediție a sa:

   1.    Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, ediția a II-a, 1918-1944 - www.e-architecture.ro;

   2.    Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (1918-1944), deschisă în perioada 9 noiembrie - 4 decembrie 2016.

Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 120 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918, respectiv 1918-1944.

Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Gabriela Petrescu, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Proiect cultural găzduit de Amzei Market Makers, o inițiativă The Institute și ING.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM, Biblioteca UAR.

Parteneri media: Arhitext, Contemporanul, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, AgențiadeCarte, Radio România Cultural, Modernism.ro, Iqool, onlinegallery.ro.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, metacult@gmail.com, 0723.154.052


2016-11-01

Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez

Fundația Culturală META și META Cinema, împreună cu Institutul Francez din București, organizează evenimentul Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez, proiecție a scurt-metrajelor realizate în cadrul primelor două ediții (2015-2016) ale proiectului cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală (Slon, România). Proiecția va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, ora 20:45, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor François Barbier, Andreas Bolm, Lucile Hadžihalilović, Benoît Maerens, Eva Pervolovici și a directorului de imagine George Chiper-Lillemark.Selecție de scurt-metraje din edițiile I și II :

Benoît Maerens. Sans tambour ni trompette. Film performance. Locuitorii satului descoperă o casă prin lumină și sunet.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


François Barbier. Istoria lumină. Mirela, o tânără dansatoare, fragilă și agitată, încearcă să se spovedească preotului din sat...
International Film Festival FERFILM Ferizaj, Kosovo
International Kids Film Festival in San Diego, SUA
CineFestival in Los Angeles, USA
Creation International Film Festival in Ottawa, Canada
International Short Film and Music Festival Dublin, Irlanda
Muestra Audiovisual CINE SINU in Montería, Columbia
Festival "Silence, on court!" in Paris, Franța
Fête des Vendanges de Montmartre 2016 in Paris, Franța
12 Months Film Festival in Cluj, România


Vanja Sviličić. Fata cu mustață. Doi turiști francezi se rătăcesc într-un sat din România. Ocazie de a descoperi prejudecățile legate de Europa de Est
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Eva Pervolovici. Fără titlu. Un pictor, modelul lui, șoferul... o cină în trei neobișnuită, în mijlocul munților.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Andreas Bolm. Alin. Lui Alin, un adolescent de 14 ani, îi place să se plimbe. Când se plimbă visează. Când visează întâlnește lume.

Lucile Hadžhalilović. De natura. Două fetițe, patru elemente, fructele verii și - trecătoare - moartea.

Persoană de contact:
Andreea Drăghicescu,
metacult@gmail.com, 0723.154.052


2016-08-12

REZIDENȚĂ INTERNAȚIONALĂ DE CREAȚIE AUDIOVIZUALĂ
18-28 AUGUST, EDIŢIA A II-A, 2016
SLON, ROMÂNIAFundaţia Culturală META şi META Cinema, în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Digital Bolex și N-Graphix, anunţă deschiderea Rezidenţei internaţionale de creaţie audiovizuală (ediţia a II-a, 2016), care se va desfăşura în perioada 18-28 august în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România. Cea de-a doua ediție a rezidenței va reuni trei regizori europeni consacraţi la nivel internaţional: Lucile HADŽIHALILOVIĆ (Franța), Andreas BÖLM (Germania) și Eva PERVOLOVICI (Franța), un șef operator - George CHIPER (România), doi editori de imagine - Benjamin HÉLIUS (Franța) și Alexandra GULEA (România/Germania) și un sunetist - Benoît Maerens (Franța).

Proiectul cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România (ediția a II-a, 2016), inițiat de Fundația Culturală META în urmă cu un an în cadrul programului META Cinema, constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, care urmează să se desfășoare în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România. Scopul rezidenţei este de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României. Pentru cea de-a doua ediție, Fundația Culturală META a invitat 3 regizori internaționali, care vor fi însoțiți în demersul lor de un șef operator, doi editori imagine, un inginer de sunet și un director de producție, și care vor realiza 3 creații audiovizuale (scurt metraje de ficțiune, documentar și experimental). La finalul celor 10 de zile de rezidență, fiecare dintre cei 3 regizori va prezenta un montaj intermediar, urmând ca acesta să fie finisat în perioada imediat următoare încheierii rezidenței. Unitatea celor 3 filme, diferite ca stil, va fi asigurată atât de un decor comun, casa „Meduza” din Slon, cât și de actorii care se vor regăsi în filmele prezentate, selectaţi în urma unui casting desfăşurat la nivel local.

La începutul lunii noiembrie, cele trei scurt metraje, alături de cele patru producții realizate anul trecut, vor fi proiectate în România în premieră, în cadrul Festivalului de Film Francez desfășurat la București în această toamnă.

Parteneri principali: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organisation Internationale de la Francophonie, Digital Bolex, N-Graphix.

Susținători și parteneri media: AgențiadeCarte.ro, Infinitezimal, modernism.ro, Observator Cultural, TVR2, webcultura, Institutul Francez din România.
Proiect cultural desfăşurat cu sprijinul Primăriei Comunei Ceraşu şi Căminului Cultural Ceraşu.

Pentru interviuri, reportaje și orice alte întrebări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723.154.052 sau la adresa de e-mail metacult@gmail.com. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu


2016-05-04

​Începând cu luna mai a acestui an, Fundația Culturală META reia proiectul Un secol de sculptură românească - enciclopedie on-line cu scopul de ​a actualiza fișele realizate în urmă cu doi ani.

Așteptăm informații la zi cu privire la activitatea sculptorilor incluși în cadrul enciclopediei, precum și noi propuneri pe care le vom susține prin intermediul proiectului nostru.

Ne puteți contacta fie direct pe e-mail, la adresa metacult@gmail.com, fie accesând site-ul nostru, www.sculpture.ro, unde veți găsi meniul „Contribuie”, pe care îl puteți folosi pentru orice completări/modificări ați dori să ne propuneți. Informațiile vor ajunge la noi, iar apoi vor fi verificate și prelucrate de echipa META în vederea publicării acestora.

Ne găsiți și pe https://www.facebook.com/sculpture.ro/2015-11-08

Un secol de arhitectură românească


www.e-architecture.ro


Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1890-1918


Marți, 10 noiembrie, ora 19:00, în spațiul Underground din incinta The Ark, Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Arpad Zachi, Mariana Croitoru, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Un secol de arhitectură românească poate fi accesată la adresa http://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 9 noiembrie 2015.


Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)


În acest an, Fundația Culturală META revine cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare:
1. Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, disponibilă începând cu data de 9 noiembrie 2015 la adresa www.e-architecture.ro;
2. Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015 – 1890-1918, 2016 – 1918-1947, 2017 – 1947-1989, 2018 – 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 60 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918.


Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.


Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.


Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.


Proiect organizat de Fundația Culturală META


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Proiect desfășurat cu sprijinul The Ark, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Asociația Identitate Culturală Contemporană.


Parteneri Media: Arhitext, Zeppelin, ArtOut, Igloo, Modernism.ro, Observator cultural, Revista 22, AgențiadeCarte, Ziare.com, Radio România Cultural.


Facebook:
https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca